Når du skal købe en bolig, er det vigtigt at huske på, at ejendomsmægleren udelukkende varetager sælgers interesser. Med en uvildig boligadvokat, der kan hjælpe dig med at gøre det bedste køb, er du sikret en tryg og fornuftig bolighandel.
Hvis du ikke har prøvet at købe en ejerbolig før, er der mange ting, du skal være opmærksom på. Først og fremmest er det vigtigt, at du er bekendt med alle de eventuelle faldgruber, der står angivet i købsaftalen – og det kan være svært, hvis du ikke har erfaring.
Selvom du har erfaring på baggrund af tidligere bolighandler, betyder det imidlertid ikke, at du ikke kan gøre et boligkøb, som ikke ender med at være til din fordel. Uanset, om du føler dig sikker på handlen, bør du få en boligadvokat til at gennemgå købsaftalen, før du skriver under.
Få indskrevet et advokatforbehold i købsaftalen
Når du skal skrive under på en købsaftale, bør du altid sørge for, at der er indskrevet et advokatforbehold, før du skriver under. På den måde er du sikker på, at du ikke indgår en aftale, som du ikke kan træde ud af, hvis det viser sig, at vilkårene ikke er til din fordel.
Underskriver du en købsaftale med et advokatforbehold, er du imidlertid sikret, da den først er gældende, når du advokat har accepteret den uden anmærkninger. Det betyder altså, at du har mulighed for at underskrive købsaftalen, før din advokat har gennemgået den. Du kan få hjælp hos Advokathuset Bredgade.
Efterfølgende gennemgår advokaten den, og først, når der foreligger en købsaftale, som ikke har nogen anmærkninger fra din advokat, og vedkommende har underskrevet den, er den juridisk bindende – selvom du altid har mulighed for at fortryde handlen. Det er dog ikke uden konsekvenser, hvis du gør brug af din fortrydelsesret.
Hvilke konsekvenser er der ved fortrydelsesretten?
Hvis du gør brug af din fortrydelsesret i forbindelse med et boligkøb, skal det ske, senest seks hverdage fra den dag, hvor du har skrevet under, hvis sælger skriver under først. Hvis du skriver under først, gælder fortrydelsesretten i seks dage fra den dag, hvor sælger accepterer handlen.
Vælger du at gøre brug af fortrydelsesretten, har det økonomiske konsekvenser for dig, da det betyder, at du skal betale en godtgørelse til sælger som kompensation for at træde ud af handlen – og det er ikke en lille kompensation.
Du skal betale sælger 1 % af den samlede købesum, der er angivet i købsaftalen. Køber du en bolig til 2.000.000 kr., skal du derfor betale 20.000 kr. for at annullere dit køb. Det er mange penge – og penge, som du i visse tilfælde kan undgå at betale, hvis du har en boligadvokat med på råd.