You are currently viewing Sådan vælger du den rigtige maling til dit byggeprojekt

Sådan vælger du den rigtige maling til dit byggeprojekt

Det kan virke uoverskueligt at vælge den maling, som egner sig bedst til afslutning på dit byggeprojekt. Ikke desto mindre er det væsentligt, at du vælger en maling, som egner sig til den overflade, du skal male. Her får du en række tips til at vælge den rigtige maling.

Vælg maling på baggrund af underlag

Når du skal vælge maling, er det først og fremmest vigtigt, at du vælger maling på baggrund af, hvilken overflade du skal male. Samtidig er det væsentligt, at du vælger den rigtige glans, så du er sikker på, at slutresultatet bliver, som du havde regnet med. Det er nemlig de små detaljer, der gør den store forskel, når det kommer til maling.

De mest almindelige typer af maling:

  • Vægmaling
  • Loftmaling
  • Tagmaling

Herunder følger en kort introduktion til de enkelte typer af maling, så du er sikker på, at du vælger den rigtige type maling til dit byggeprojekt. Du kan finde mange flere gode tips til, hvordan du får succes med dine gør-det-selv-projekter her.

Sådan vælger du den rigtige vægmaling

Hvis du skal male dine vægge, er det først og fremmest vigtigt, at du overvejer, hvilket rum der skal males, og hvordan rummet bliver anvendt. Herudover skal du overveje, hvordan lysindfaldet er i rummet, samt hvorvidt du har nogle ønsker til, hvilket udtryk rummet skal have, når du er færdig med at male.

Her skal du være opmærksom på, hvilken glans malingen har, samt hvilken vaskbarhed den har. Glans er et udtryk for, hvor meget malingen skinner. Jo højere glans, desto mere skinnende vil væggen fremstå, når du har malet den. Vaskbarheden er derimod et udtryk for, hvor meget du kan tørre på væggen, før malingen slides af.

Sådan vælger du den rigtige loftmaling

Når du skal male gipslofter eller lofter, som består af puds, er det først og fremmest vigtigt, at du vælger en type maling, som egner sig til at male lofter. Loftmaling har typisk en glansgrad på omkring 3, hvilket giver dig en mat overflade, hvor lyset ikke bliver reflekteret, hvilket er en fordel, når der er tale om lofter.

Har du derimod et loft af træværk, er det vigtigt, at du vælger en maling, der egner sig til at male trælofter. De er udviklet, så de hæfter på træoverflader, og de fås i både halvdækkende og heldækkende varianter. De halvdækkende varianter lysner loftet, hvilket giver en flot finish i nogle tilfælde.

Sådan vælger du den rigtige tagmaling

Hvis du skal male dit tag, stiller det krav til den type maling, du vælger. Du kan i princippet male alle typer af tag – eksempelvis eternittage, tegltage, tagpap og ståltage. Det er dog ofte eternittage, man maler, men før du går i gang, er det vigtigt, at du undersøger, om taget overhovedet kan tåle at blive malet.

Tagmaling fås til vidt forskellige priser, og du kan indhente tilbud her. Husk, at nogle typer af eternittage kan ikke tåle at blive malet, hvis de ikke har været det fra starten. Det skaber spændinger i pladerne, og i værste tilfælde kan du komme til at ødelægge dem. Du bør derfor undersøge, hvilken type tag du har, før du går i gang med at male det.