You are currently viewing Guide til at lydisolere en gipsvæg

Guide til at lydisolere en gipsvæg

Om man står til at oprette et værelse til udlejning eller et nyt børneværelse, så kan det være nyttigt at lydisolere væggen. Der kan komme mange uheldige situationer ud af en lydhør væg, hvilket kunne have været undgået, da man satte den op.

Vi vil i denne guide fortælle om nogle tilføjelser til væggen, som kan gøre at den fremstår langt mere lydisoleret.

Hvad er en gipsvæg?

På mange måder at gipsvæggen bedre end alternativerne for en vægopsætning. Frem for at skulle murer en væg op eller bygge den af træ, så vil denne måde både være nemmere og hurtigere at komme i hus med. Den er baseret på billige og lette materialer, som nærmest er plug n play at arbejde med. Dertil har man rig mulighed for at tilføjelser til gipsvægge, som gør at den både bliver lydisolerende, strømførende og meget mere.

Denne guide vil tage hånd om den lydisolerende del. Vi vil gå igennem materialerne du skal bruge, en hurtig step by step guide i forhold til implementering og til sidst en liste med ting man bør og ikke bør gøre, når man lydisolere.

En lydisoleret gipsvæg er ideel, hvis man står med tankerne om at leje et værelse ud. Hvis du ønsker råd til dette, så læs denne artikel om Udlejning af værelse.

Værktøj du kan bruge:

 • Kalvepistol
 • Støvmaske
 • Tapekniv
 • Hobby kniv
 • Tin klipper
 • Skruemaskine

Materialer du kan bruge:

 • Akustisk dæmpende klæbemiddel
 • Isolerende materiale – Rockwool, skum, æggebakker eller andet lydisolerende materiale
 • Gipsplader
 • Skruer til gipsvægge
 • Træbrædder til at lave væg strukturen

Lydisolerende materiale:

Det er vigtigt, at når man skal vælge det lydisolerende materiale, at man tænker over budget og funktionalitet. Der findes mange typer, som alle kan være med til at sænke den mængde dB der bliver ført gennem væggen. Hvis man er på budget, så kan man bruge æggebakker til at lydisolere. Det virker som en simpel løsning – Hvilket det også er – men deres funktionalitet er den samme. De er med til at stoppe lydbølgerne fra at reflektere videre, da de har en et blødt og bølget design. Bølgerne bliver simpelthen opslugt og ødelagt af strukturen, som medfører til den lydisolerende effekt. 

Ønsker man en mere autoriseret løsning, så kan man arbejde med rockwool, papirisolering, skum og glasfiber isolering. De er mere kendt fra den regulere version af vægisolering, da de også er med til at temperaturisolere. Hvad end du vælger at gå med i forhold til isolering, så skal du bare tænke ind, hvilke klæbemidler og materialer der skal til for at sætte det op.

Dertil er det vigtigt at man ikke pakker materialet, da den lydisolerende effekt kommer fra luften i materialet. Hvis det bliver pakket tæt, så mister det sin lydisolerende effekt.

Hvis du ender med at udleje et værelse, så brug eventuelt disse skabeloner til lejekontrakter.

Lydisolerende væg – hvad skal man og hvad skal man undgå:

 • Når man lydisolerer en væg, så giver det god mening også at lydisolere sin dør. Det gør man ved at minimere mængden af luftrum under og rundt om døren. Ved at sørge for at have en skumliste på fodpaneler og at døren går ned, lukker omkring det, vil man får den bedste form for isolering.
 • Metal luftskakter er din værste fjende. Hvad end du gør for at lydisolere dit værelse, vil en metalluftskakt kunne modarbejde alt det du har implementeret. Både metalrøret og den fritgående luft vil medføre at lyden igen frit kan arbejde sig gennem dit hus/lejlighed.
 • Både gulv og loft kan være lydførende. Det kan derfor være en god idé at lægge lydisolerende materiale i begge dele, hvis man ønsker at få et fuldkommen lydisoleret rum. Det er dog ikke alle der vil gå så langt og vi vil derfor ikke gå videre ind i dette emne.
 • Døren spiller en ret stor rolle i forhold til lydisolering. Den helt billige løsning, vil ikke medføre den helt store lydisolering, men nogle døre er bygget med lydisolering i tankerne og vil dermed give en langt bedre resultat. Det kan være en forskel fra 17 dB til 50 dB mindre der passerer igennem.
 • Brug meget silikone eller lydisolerende bindemiddel. Tanken bag det er at gøre rummet lufttæt og det er derfor ikke her du skal gå på kompromis. Hellere for meget end for lidt
 • Hvis du ender med at ville lydisolere lofter, så er det et glimrende tidspunkt for at installere lys og andet grej til loftet.