Det er de færreste, der tænker over, at lysindfaldet i en bolig kan ændres på. Ønsker du at skabe mere lys i et rum og måske samtidig slippe for, at forbipasserende kan se direkte ind i dit hjem? Så kan du eksempelvis vælge glas, der ikke er helt gennemsigtigt. Læs med her og bliv klogere på mulighederne for matteret eller ikke gennemsigtigt glas.
Silketrykt glas
På silketrykt glas brændes der et tyndt lag heldækkende maling eller et andet malet mønster ind i overfladen af glasset, når glasset hærdes. Når glas hærdes bliver det først opvarmet til 600-650 grader og derefter “chokafkølet”. Den hurtige afkøling betyder, at der opstår spændinger i glasset, som gør det stærkt. Silketrykt glas er derfor også sikkerhedsglas.
Mønsteret i silketrykket bestemmer, hvor med lys der ledes gennem glasset. Mønstrene er typisk fine og tætte, og silketrykt glas kan derfor fungere som solafskærmning. Silketrykt glas kan derfor både anvendes til glasvægge og døre i din bolig eller i større udendørs glaspartier eller glasdøre.
Ornamentglas
Ornamentglas kaldes også for “mønstret” glas. Denne glastype har selvsagt et mønster i overfladen, som er blevet valset ind i den varme glasmasse under produktionen. Glasset kan være både klart og farvet, og hvis mønstret ikke er for dybt, kan glasset hærdes. Nogle ornamentglas kan også folielamineres.
Ornamentglas tillader omkring 80% af sollyset at trænge igennem. Dog er det ikke lige så stærkt som almindeligt glas grundet variationerne i glassets tykkelse. Derfor bør ornamentglas placeres som det indvendige glas i en termorude.
Sandblæst glas
Ved at sandblæse glas bliver overfladen mat. Derudover kan der laves mønstre i sandblæsningen ved hjælp af skabeloner eller ved at variere dybden af sandblæsningen.
Overfladen på sandblæst glas er ru og er derfor svær at holde ren. Hvis glasset sidder i en termorude, bør det derfor vendes med den sandblæste side ind mod hulrummet.
Sandblæst glas kan hærdes og lamineres, således at det bliver stærkere. Det er vigtigt at bemærke, at sandblæst glas blot tillader omkring 50-60% af solens stråler at trænge igennem.
Ætset glas
Glas kan også komme til at se sandblæst ud ved at ætse den ene side med flussyre. Sammenlignet med det sandblæste glas, har ætset glas har en mere jævn og glat overflade og det er derfor nemmere at holde rent.
Ætset glas tillader omkring 80-85% af solens stråler at trænge ind.
Matlamineret glas
En tredje måde at opnå det sandblæste udseende på er ved at klæbe 2 stykker glas sammen med en mat folie i midten. Matlamineret glas tillader mindre end 60% af solens stråler at trænge ind.
De fleste shops, der leverer billige vinduer, har et stort udvalg af glas, som du vælger samtidig med at du bestiller og konfigurerer vinduet.
Fordele og ulemper ved matteret og ikke klart glas
Der er naturligvis både fordele og ulemper ved de forskellige former for matteret og ikke klart glas. Herunder ses en liste over begge dele.
Fordele
- God lystransmission: Selvom du ikke kan se klart igennem, trænger der lys ind.
- Glasset giver et blødt diffust lys, der fordeles jævnt i rummet.
- Mulighed for at få dagslys ind i et rum, hvor det ikke lige var oplagt. Eksempelvis på et toilet i en ældre etageejendom, hvor der ikke er mulighed for at få et vindue på grund af placeringen midt i lejligheden.
- Det er begrænset, hvor meget du kan se igennem, hvilket er en fordel i et badeværelse eller i en hoveddør.
- Mulighed for at vælge dine helt egne løsninger og udtryk.
Ulemper
- Det er sværere at holde rent sammenlignet med glat glas. Det er dog ikke noget problem, hvis glasset er placeret med den behandlede side inderst i en termorude, eller hvis der er tale om matlamineret glas.
- Anvendes det som vinduesglas kan du risikere, at det kommer til at virke blændende, da vinduet bliver én stor lysende flade, når sollyset rammer den.
- På sigt kan du blive træt af ornamentet i glasset eller mønstrene i det sandblæste glas.
- Vælger du at sætte folie på ruden, er der risiko for, at der kommer ridser i folien med tiden. Folien øger desuden risikoen for, at ruden revner, hvis du klæber folie på glasset.